Dinsdag 12-01-2021 om 17:41 door Marcel van Lier

In de gemeente Venray zijn zo’n vijftig Whatsapp-groepen actief, waarin buurtbewoners elkaar attent maken op verdachte situaties in de straat of wijk. Hein Salentijn probeert alle waakzame ogen en oren samen te brengen in één groot netwerk.
Toen Hein Salentijn (64) in 2019 van Zeist naar Venray verhuisde, richtte hij meteen een Whatsapp Buurt Preventie (WABP) groep in de wijk waar hij ging wonen. Inmiddels zit tweederde van de bewoners in de buurtapp. Aansluiten bij een overkoepelende beheerdergroep, zoals in zijn vorige woonplaats, bleek niet mogelijk. “Die was er to mijn verbazing niet. Terwijl dáár juist de kracht zit, in samenwerking.”
Salentijn bood zijn expertise aan bij de gemeente, die de beheerders van alle tot dan bekende Whatsapp-groepen in februari bijeen trommelde. De eerste stap naar een dekkend netwerk was gezet, maar daar bleef het ook bij. “Door de coronacrisis zijn we helaas nog niet veel verder gekomen.” Wat niet wil zeggen dat hij sinds de virusuitbraak heeft stilgezeten. Twintig groepen wist Salentijn in het afgelopen jaar te werven voor de Venrayse WABP-koepel, die nu een bereik heeft van zo’n 1500 huishoudens. Daarnaast haakten verschillende wijkagenten en boa’s aan. Binnenkort start de gemeente met het plaatsen van borden in wijken en kernen waar buurtpreventiegroepen actief zijn.
Samenwerking versterkt het effect van deze moderne sociale controle, weet Hein Salentijn uit ervaring. “In Zeist nam het aantal inbraken in woningen en auto’s in vijf jaar tijd met bijna 20 procent af. Het werkt preventief. Criminelen voelen zich letterlijk meer bekeken en mijden waakzame buurten.”
Toch waarschuwt hij voor al te hoge verwachtingen. “De inbraakcijfers zijn door corona al flink afgenomen. Mensen gaan amper de deur uit en door het thuiswerken zijn er ook overdag meer ogen en oren in de wijk. Daardoor is er ook minder overlast.”
Niettemin valt er nog veel winst te behalen. “Wat hoort wel en niet op de buurtapp thuis? Hoe ga je daar mee om? Beheerders kunnen elkaar helpen om de kinderziektes eruit te halen door ervaringen en tips uit te wisselen. Hou het vooral beheersbaar, is mijn advies. Je kunt een whatsappgroep uitbreiden tot 256 deelnemers, maar dat is veel te veel. De helft is meer dan genoeg. En open daarnaast ook een sociale app waarop mensen kunnen chatten over zaken die spelen in hun omgeving. Zo hou je de preventie-app zuiver als meldpunt.”
Hein Salentijn schat dat in de hele gemeente Venray ruim vijftig groepen bestaan. Meer dan de helft is dus nog niet verenigd. “De vuist die we nu al samen maken tegen de kleine criminaliteit kan nóg steviger.”
Beheerder die willen aansluiten en mensen die zelf een groep willen opstarten, kunnen zich melden via http://www.wabp-venray.nl